Pályázatok


Projektcím: Intelligens közlekedésirányítási rendszer fejlesztése a BME, Gamax Kft. és RacioNet Zrt. stratégiai együttműködésében

Szerződés száma:2018-1.3.1-VKE-2018-00021
Támogatás összege (Ft):1 456 018 207
Összköltség (Ft)2 371 819 702
A projekt fizikai befejezésének tervezett határideje:2023.03.31.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által meghirdetett Versenyképességi és kiválósági együttműködések (2018-1.3.1-VKE) program keretében Gamax Informatikai és Munkaerő-kölcsönző Kft., BME Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék és a Racionet Zrt. alkotta konzorcium (azonosítószámú: 2018-1.3.1-VKE-2018-00021) Intelligens közlekedésirányítási rendszer kutatási fejlesztési projektje támogatást nyert el.

A projekt célja egy olyan intelligens közlekedési rendszer tervezése és fejlesztése, amely képes a múltbéli historikus adatok (tömegközlekedési járművektől és a gépkocsikból érkező-, kamerai képelemzésből származó-, forgalomszámláló és időjárás szenzorokból származó adatok) alapján predikálni a jövőbeli közlekedési folyamatokat mesterséges intelligencia és gépi tanulás alkalmazásával. Így predikálható lesz a közlekedési folyamok jövőbeli mérete, az anomáliak bekövetkezésének valószínűsége és időpontja (közlekedési dugók, torlódások).

Az általunk fejlesztendő diszpécser központ segítségével a hatóság be tud avatkozni a közlekedésbe a jelzőlámpák vezérlésével, valamint a közlekedésben résztvevők számára biztosítandó útvonaltervező térképes mobil applikációval. Amelynek eredményeként csökkenteni tudja a városi dugókat, torlódásokat, így csillapítva a város forgalmát (károsanyag kibocsátás és zaj csökkentése, közlekedésben elvesztegetett munkaórák csökkentése).

A projekt keretében a teljes rendszer kifejlesztését el fogjuk végezni: szenzorfúziós platform, data lake, mesterséges intelligencia algoritmusok, diszpécser központ, beavatkozó alrendszerek, térképi irányítás.

A kifejlesztésre kerülő rendszer nem csak hazai, hanem nemzetközi szinten is értékesíthető lesz azon városok számára, ahol a lakosság- és a forgalom méretéből eredő anomáliák ezt indokolttá teszik.

További információ:

Vörös Balázs, projektvezető
e-mail: voros.balazs@gamax.hu

Letölthető sajtóközlemény


Gyógyszer – és gyógyhatású termékek keresleti előrejelzésére irányuló, időjárás szempontú kutatások megvalósítása, intelligens szolgáltatói platform módszertanának kidolgozása

Pályázati azonosítószám:KMR_12-1-2012-0206.
Magyar Kormány által nyújtott támogatás összege:178.749.995 Ft
Kedvezményezett:Gamax Informatikai és Munkaerő-kölcsönző Kft.
A pályázat időtartama:2013. január 1. – 2015. február 28.

A pályázat megvalósítása 2015 február végén befejeződött. Célja egy olyan kutatási megalapozottsággal történő speciális keresleti prognózis és szolgáltatói informatikai platform kidolgozása volt, amely aktuális meteorológiai input adatok betáplálásával önállóan képes gyógyszerek és gyógyhatású készítmények termékcsoportjaira vonatkozó, időjárás szempontú, keresleti prognózist végezni.

A Gyógyszer- és gyógyhatású termékek keresleti előrejelzésére irányuló, időjárás szempontú kutatások megvalósítása, intelligens szolgáltatói platform módszertanának kidolgozása című pályázat célja egy olyan kutatási megalapozottsággal történő speciális keresleti prognózis és szolgáltatói informatikai platformjának kidolgozása volt, amely aktuális meteorológiai input adatok táplálásával önállóan képes gyógyszerek és gyógyhatású készítmények termékcsoportjaira vonatkozó, időjárás szempontú, keresleti (fogyasztói) prognózist végezni. A speciális szakértői rendszerrel tervezhetők az egyes gyógyszer- és gyógyhatású termékcsoportok gyártása/termelése/előállítása, beszerzése, terjesztése (logisztikája), kereskedelmi tevékenysége.

A projekt további újdonsága az előrejelző módszertan kidolgozásán túl a speciális trendvizsgálatok megvalósítása volt, amelyek megmutatják, hogy a klímaváltozás miként hathat a gyógyszeripar tevékenységére.
A klímaváltozás hatását taglaló elemzések, előrejelzések, amelyek a várható fogyasztási szokásokra vonatkoznak, nagyban segíthetik az egyes iparágak hosszú távú, akár több évtizedes tervezését.

A döntéstámogató rendszer speciális elemzései, előrejelzései elsősorban a gyógyszeripar, egészségügyi szektor résztvevőinek munkáját segítik, de hasznos információkat nyújt más iparágak számára is. Az intelligens tanácsadó rendszer információi hatékonyan beépíthetők gazdasági döntési folyamatokba.
A megvalósulással tovább bővült azoknak az iparágaknak a köre, akik hasznosítani tudják a meteorológiai kutatásokból és tevékenységből származó információkat.

A projekt a Magyar Kormány támogatásával, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap finanszírozásával valósult meg.

További információ:

Pesty Ernő, projektvezető
Tel.: 06-1-372-0696
E-mail: sajto@gamax.hu
Web: www.gamax.hu

szechenyi info