Pályázatok


Projektcím: Intelligens közlekedésirányítási rendszer fejlesztése a BME, Gamax Kft. és RacioNet Zrt. stratégiai együttműködésében

Szerződés száma:2018-1.3.1-VKE-2018-00021
Támogatás összege (Ft):1 387 671 119 Ft.
Összköltség (Ft)2 312 239 116 Ft.
A projekt időszaka:2019.04.01 – 2023.03.31

A Gamax Informatikai és Munkaerő-kölcsönző Kft., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a RacioNET Számítástechnikai Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. alkotta konzorcium 2018-ban támogatást nyert el a 2018-1.3.1-VKE kódszámú, Versenyképességi és kiválósági együttműködések című pályázati konstrukció keretében.

Az „Intelligens közlekedésirányítási rendszer fejlesztése a BME, Gamax Kft. és RacioNet Zrt. stratégiai együttműködésében” című projekt. célja egy olyan, bármely városra adaptálható közlekedésirányító rendszer kifejlesztése volt, amely mesterséges intelligencia alapján képes a közlekedést hatékonyan vezérelni úgy, hogy a közlekedésben résztvevők a lehető legkevesebb időt töltsék a forgalomban.

A 2023.03.31-én Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának átadott City AI pilot rendszer, a városokban fellelhető szenzorok (forgalomfigyelő kamerák, saját fejlesztésű mobil applikációnk, induktív hurkok, tömegközlekedési eszközökről származó valós idejú adatok) segítségével képes megfigyelni a város forgalmát. A megfigyelt adatokból a mesterséges intelligencia modul forgalomelemzést végez, majd forgalmat prediktál és beavatkozási javaslatokat ad a diszpécsernek. A diszpécser a kapott javaslatok alapján dönthet arról, hogy a városban található közlekedési lámpák programjait azonnali hatállyal megváltoztassa, ezzel hatékonyabbá téve a közlekedést, emellett értesítést küldhet a tömegközlekedési cég utastájékoztató rendszerére, valamint a mobil applikációra. A diszpécser térképen láthatja a város teljes fogalmi helyzetére a historikus adatokból táplálkozó predikciókat, a kamerai képelemzésből származó forgalmi statisztikákat, az aktuális forgalmi akadályokat, és a tömegközlekedési járművek helyzetét.

A projekt keretében fejlesztett mobil alkalmazás lehetőséget ad a város lakóinak, hogy a megszokott útvonaltervező alkalmazások helyett egy hatékonyabb, az adott város igényeire szabott, mesterséges intelligenciával és hatékony beavatkozással (forgalmi lámpa vezérlés) támogatott útvonaltervezőt használhassanak. Az alkalmazás nem csak az autóval közlekedőknek jelent nagy segítséget hanem a tömegközlekedést preferálóknak is, ugyanis a térképen láthatóak a városban közlekedő tömegközlekedési eszközök aktuális helyzete, útvonala, menetrendje és késés adata.

A fejlesztés 1 387 671 119 Ft vissza nem térítendő támogatásból valósult meg.

További információ:

Sásdi Bence, projektvezető
e-mail: sasdi.bence@gamax.hu

Letölthető sajtóközlemény


Gyógyszer – és gyógyhatású termékek keresleti előrejelzésére irányuló, időjárás szempontú kutatások megvalósítása, intelligens szolgáltatói platform módszertanának kidolgozása

Pályázati azonosítószám:KMR_12-1-2012-0206.
Magyar Kormány által nyújtott támogatás összege:178.749.995 Ft
Kedvezményezett:Gamax Informatikai és Munkaerő-kölcsönző Kft.
A pályázat időtartama:2013. január 1. – 2015. február 28.

A pályázat megvalósítása 2015 február végén befejeződött. Célja egy olyan kutatási megalapozottsággal történő speciális keresleti prognózis és szolgáltatói informatikai platform kidolgozása volt, amely aktuális meteorológiai input adatok betáplálásával önállóan képes gyógyszerek és gyógyhatású készítmények termékcsoportjaira vonatkozó, időjárás szempontú, keresleti prognózist végezni.

A Gyógyszer- és gyógyhatású termékek keresleti előrejelzésére irányuló, időjárás szempontú kutatások megvalósítása, intelligens szolgáltatói platform módszertanának kidolgozása című pályázat célja egy olyan kutatási megalapozottsággal történő speciális keresleti prognózis és szolgáltatói informatikai platformjának kidolgozása volt, amely aktuális meteorológiai input adatok táplálásával önállóan képes gyógyszerek és gyógyhatású készítmények termékcsoportjaira vonatkozó, időjárás szempontú, keresleti (fogyasztói) prognózist végezni. A speciális szakértői rendszerrel tervezhetők az egyes gyógyszer- és gyógyhatású termékcsoportok gyártása/termelése/előállítása, beszerzése, terjesztése (logisztikája), kereskedelmi tevékenysége.

A projekt további újdonsága az előrejelző módszertan kidolgozásán túl a speciális trendvizsgálatok megvalósítása volt, amelyek megmutatják, hogy a klímaváltozás miként hathat a gyógyszeripar tevékenységére.
A klímaváltozás hatását taglaló elemzések, előrejelzések, amelyek a várható fogyasztási szokásokra vonatkoznak, nagyban segíthetik az egyes iparágak hosszú távú, akár több évtizedes tervezését.

A döntéstámogató rendszer speciális elemzései, előrejelzései elsősorban a gyógyszeripar, egészségügyi szektor résztvevőinek munkáját segítik, de hasznos információkat nyújt más iparágak számára is. Az intelligens tanácsadó rendszer információi hatékonyan beépíthetők gazdasági döntési folyamatokba.
A megvalósulással tovább bővült azoknak az iparágaknak a köre, akik hasznosítani tudják a meteorológiai kutatásokból és tevékenységből származó információkat.

A projekt a Magyar Kormány támogatásával, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap finanszírozásával valósult meg.

További információ:

Dávid Imola, projektvezető
Tel.: 06-1-372-0692
E-mail: sajto@gamax.hu
Web: www.gamax.hu

szechenyi info